036 - 54 64 535 info@siso.nl

SiSo Nieuws

Nieuws, blogs en actuele berichten over SiSo en duurzame IT.

E-waste: een wereldwijd probleem.
Wat kun je daaraan doen?

Elk jaar meer e-waste

Het World Economic Forum (WEF) heeft onderzoek gedaan naar e-waste. Elk jaar wordt er wereldwijd maar liefst 50 miljoen ton e-waste veroorzaakt. Daarvan gaat 80% naar stortplaatsen, verbrandingsovens of het wordt illegaal verhandeld. In totaal 40 miljoen ton!
Een abstract getal? Het staat gelijk aan het gewicht van 8 miljoen volwassen olifanten.

Tegen 2050 zal de hoeveelheid e-waste meer dan verdubbeld zijn tot 100 miljoen ton. Dat wordt vooral veroorzaakt door het toenemend aantal gebruikte IT-devices per persoon.

Het WEF schat dat 50% van de e-waste bestaat uit IT-devices zoals: desktops, laptops, beeldschermen, smartphones, tablets en tv’s.

Devices die aan het eind van hun gebruiksperiode zijn (end-of-life) worden in minder dan 25% van de gevallen gerecycled. Dat blijkt uit aanvullend onderzoek van de VN.

E-waste nieuws
infografic e-waste

Waar ligt de e-waste oplossing?

Volgens het WEF zit de grootste uitdaging in ons denken over consumptie. Een lastig op te lossen probleem. Zo wordt algemeen gedacht dat devices een beperkte gebruiksduur hebben. En daarnaast dat vervangen goedkoper is dan repareren.

Het Duitse Öko-instituut berekende de CO2 impact. Gebruik je een TV 13 jaar i.p.v. 6 dan bespaart dat ruim 650 kg broeikasgassen. En gebruik je een smartphone 7 jaar i.p.v. 2,5 jaar, dan bespaar je al snel 100 kilo CO2-uitstoot. Met de aantallen devices in het achterhoofd, gaat dit om een enorme hoeveelheid broeikasgassen.

Het WEF dringt aan op maximale circulariteit voor de e-waste sector. Dat zet niet alleen een rem op de groei van afval, het kan ook grote economische voordelen opleveren.

Dat zit als eerste in de mogelijkheid om apparaten te repareren. Veel technologiebedrijven voeren een beleid om repareerbaarheid te bemoeilijken. Zowel voor zelfreparatie als voor externe reparaties. Daardoor worden reparaties duurder en tijdrovender.

Nieuwe wet- en regelgeving voor repareerbaarheid

In meerdere landen worden regels en wetten opgesteld om dit te veranderen. In de VS steunt Joe Biden het Recht van Reparatie met een speciale ‘Executive Order’.
Ook in de EU wordt gewerkt aan initiatieven, waaronder de AEEA. Een richtlijn gericht op het beperken van afval van elektronische apparatuur. En een richtlijn over ecologisch ontwerp. Dat is bedoeld om het verbruik van hulpbronnen en de milieueffecten te verminderen.

In Frankrijk bestaat de AGEC: Anti-Waste for a Circular Economy Act. Daarin is geregeld dat Franse bedrijven een score op mogelijkheid van repareren van 1 tot 10 moeten weergeven op hun producten. De wet geldt ook voor smartphones en laptops.

In de UK is er de nieuwe ‘Right to Repair’ wet. Die is gericht op het verlengen van de levensduur van elektronica en apparaten met maximaal 10 jaar. Fabrikanten zijn daar wettelijk verplicht om reserveonderdelen beschikbaar te stellen aan gebruikers en externe reparatiebedrijven.

De gebruiker wil het zelf

Technologiebedrijven beginnen ook de mogelijkheid tot reparatie in hun ontwerpproces te verwerken. Juist omdat consumenten op zoek zijn naar producten die langer meegaan.

Zo heeft Apple nu een ‘Self Service Repair’ waarmee klanten toegang hebben tot onderdelen van de iPhone 12 en iPhone 13. Dit wordt uitgebreid naar de Apple Macs.

Ook Microsoft is er mee gestart. Met o.a. instructievideo’s hoe eenvoudig het is om componenten te openen en te verwisselen in een Surface Laptop.

Waar kun je op letten als organisatie?

Rond het probleem van e-waste zijn veel vragen te stellen. Maar e-waste reductie begint met de vraag: Wat heeft een medewerker écht nodig om goed te kunnen werken? Die vraag kan het aantal ingezette devices verminderen.
Kies vervolgens voor devices, die lang meegaan en die kunnen worden ge-upgrade met nieuwe componenten of nieuwe software.
Kies bovendien devices die na gebruik goed en gemakkelijk inzetbaar zijn voor een tweede leven. Hardware wordt vaak vervangen, omdat er snellere devices beschikbaar komen. Oude hardware is in bijna alle gevallen herinzetbaar.

De kracht van IT-hergebruik

IT-devices die aan het eind van hun gebruikscyclus komen, zijn bijna altijd geschikt voor hergebruik. Dat kan zowel binnen als buiten de organisatie.

Voor hergebruik binnen de organisatie is het belangrijk data volledig en veilig van het device te wissen. Het device kan ‘schoon’ opnieuw worden ingezet. Een organisatie bespaart geld doordat aankopen van nieuwe IT-apparatuur niet nodig is.

Herinzet van devices buiten de organisatie is een snelgroeiende trend. Van deze End-of-life hardware wordt eerst alle data gewist. Daarna worden ze opgeknapt en hergebruikt zonder het gevaar van datalekken.
Vaak wordt deze IT gedoneerd aan een goed doel. Dit past perfect in een MVO-beleid.

Oude hardware die niet opnieuw inzetbaar is, kan gecontroleerd worden ontmanteld. De onderdelen of de grondstoffen (zoals aardelementen en edelmetalen) kunnen worden gebruikt in toekomstige elektronica.

Al deze opties verminderen de hoeveelheid geproduceerde e-waste. Daarnaast verminderen ze het verbruik van natuurlijke hulpbronnen.
Ontdek meer over IT-doneren >

Organisaties kunnen e-waste verminderen

Als organisatie is het mogelijk om het probleem van e-waste te verkleinen. De sleutel ligt in het denken vanuit de totale IT-Lifecycle. SiSo helpt daar graag bij. We zijn tenslotte als 30 jaar toonaangevend in duurzame IT-oplossingen.
Ontdek het op SiSo IT-LifeCycleManagement >

Ontdek alles over SiSo!

Ontvang vrijblijvend advies van onze specialist.