Circulaire IT
Een circulaire economie. Dat is wat Nederland en ook de Europese Commissie wil bereiken in 2050. Meer en meer organisaties zijn actief bezig met MVO en duurzaam ondernemen. Daarbij wordt IT vaak over het hoofd gezien.
Kiezen voor een duurzame IT-oplossing helpt bij het behalen van de MVO-doelstellingen van de organisatie. Duurzame IT-oplossingen passen perfect in het omdenken naar circulair gebruik i.p.v. het gedrag van aanschaf-gebruik-weggooien.
Duurzame IT-oplossingen
Bij duurzame IT-oplossingen wordt vaak alleen gedacht aan hergebruik van oude hardware. Maar IT-duurzaamheid is in te passen in elke fase van de IT-Lifecycle.
In het hele proces rond IT-oplossingen zijn over duurzaamheid veel vragen te stellen: Welke devices zijn echt nodig, om goed te kunnen werken? Zijn de benodigde devices slim ontworpen, zodat componenten opnieuw te gebruiken zijn? Zijn ze energiezuinig in gebruik? En hebben ze een lange levensduur? Kan hardware na gebruik opnieuw ingezet worden in een tweede leven?
5 duurzame IT-tips
Groene IT-tip 1: Beperk het aantal devices
Wat heeft een medewerker écht nodig om goed te kunnen werken? Die vraag kan het aantal ingezette devices verminderen.
Groene IT-tip 2: Kies de juiste devices
Kies voor de inzet van devices, die lang meegaan. Overweeg devices te upgraden met nieuwe componenten of nieuwe software. Kies devices die na gebruik goed en gemakkelijk inzetbaar zijn voor een tweede leven.
Groene IT-tip 3: Maak hybride werken mogelijk
Hybride werken maakt werken duurzamer. De combinatie van thuiswerken en op kantoorwerken vermindert het aantal reisbewegingen. Dat vermindert files en CO₂-uitstoot. Kies devices en een It-inrichting, die dat ondersteunt.
Groene IT-tip 4: Support op afstand
Support kan ook op afstand. Beheer, onderhoud en updates kunnen online ondersteund worden.
Ook dat vermindert reisbewegingen en uitstoot van CO2.
Groene IT-tip 5: Zet devices opnieuw in
Hardware wordt vaak vervangen omdat er snellere devices beschikbaar komen. Oude hardware is in bijna alle gevallen her-inzetbaar. Soms binnen de organisatie, bijna altijd buiten de organisatie.
Alles over IT doneren >
SiSo to ZERO
SiSo is ruim 30 jaar toonaangevend in duurzame IT-oplossingen. Duurzaam denken en duurzaam doen zit in ons DNA.
Met ons programma SiSo-to-ZERO streven we naar:
CO2-neutraal ondernemen in 2025,
en 0% e-waste.
Daarom hebben we voor elke fase van de IT-LifeCycle een duurzame oplossing. Van eerste advies tot End-of-Life.
Social Responsibility bij SiSo
Sociale digitale inclusie via #Allemaaldigitaal
De samenleving wordt steeds digitaler. Het is belangrijk dat iedereen in Nederland mee kan blijven doen. Daarom steunt en is SiSo betrokken bij het platform ‘#allemaaldigitaal’. Dit initiatief streeft naar zogenaamde digitale inclusie. Het voorkomen dat mensen achterblijven, omdat ze niet over digitale middelen beschikken.
Het is een gezamenlijk initiatief van o.a. het Ministerie van Binnenlandse Zaken, maatschappelijke organisaties en NLdigital.
Doel is om gebruikte laptops en tablets te verstrekken aan kwetsbare groepen in de samenleving. Dat zijn vaak kinderen in kwetsbare posities, maar ook ouderen.
Alles wordt digitaler
Digitale technologie is meer en meer de standaard bij leren, werken en het onderhouden van sociale contacten. De Covid-maatregelen hebben dit versneld. Zonder digitale middelen bestaat de kans op isolatie, sociale uitsluiting of leerachterstanden. Een laptop of tablet kan dit helpen voorkomen.
Inmiddels zijn er al 9600 devices verstrekt. Er wordt niet alleen gezorgd voor de verstrekking, maar ook voor instructie om er mee aan de slag te kunnen.
Zo zorgt dit initiatief ervoor dat iedereen digitaal mee kan doen.
Meer over Allemaaldigitaal >
Digitaal onderwijs in Afrika
SiSo is -net als de TU Delft- hoofdpartner van stichting DEAN.
DEAN (Digital Education Africa Network) ondersteunt scholen in Afrika voor langere tijd. Deze stichting levert hardware en software voor gebruik in de klas. Ook traint zij docenten in het gebruik van de digitale leermiddelen.
SiSo helpt DEAN door de verkoopopbrengst van uw oude hardware te doneren. DEAN investeert deze opbrengst in onderwijsverbetering. Zo krijgt de waarde van uw gebruikte IT-hardware een goede bestemming in scholen in Afrika.
Daarmee helpt SiSo het digitale onderwijs en dragen we bij aan het voorkomen van elektronisch afval (e-waste).
Meer over stichting DEAN >
Erkend Leer-en werkbedrijf
‘Social Responsibility’ wordt terecht steeds belangrijker binnen het beleid van organisaties.
Dan is het goed te weten dat SiSo medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst heeft. Daarmee is SiSo actief op het gebied van Social Return On Investment (SROI). Daarnaast zijn wij een erkend leer- en werkbedrijf.
Hoogste score PSO:
Prestatieladder Socialer Ondernemen
Sociaal ondernemen gaat over ‘inclusiviteit’, het geven van kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een werkgever die inclusief werkt, doet dat op een duurzame en kwalitatief goede manier. SiSo is in het bezit van de hoogste score op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Het geeft aan dat SiSo behoort tot de top 10% van bedrijven in Nederland, als het aankomt op sociaal ondernemen. Zo krijgen meer mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt de kans op duurzaam en kwalitatief werk.
PSO is een wetenschappelijk onderbouwd meetsysteem, ontwikkeld door TNO. Dit onafhankelijke keurmerk meet volledig objectief de mate van sociaal ondernemen van een organisatie.
Ontdek ook SiSo: duurzaam en betrokken!
Ontvang vrijblijvend advies van onze specialist.