Laptop Challenge Provincie Utrecht

Project Info

Project Description

Laptop Challenge Provincie Utrecht

Afgedankte laptops naar vluchtelingen, ouderen en studenten

Zo geef je afgedankte laptops weer een nieuw leven

ICT-bedrijf SISO wil verouderde laptops inzetten voor vluchtelingen, ouderen en studenten. Dat is de uitkomst van een wedstrijd in Tivoli te Utrecht, waarin zes studententeams hun circulaire businessplan presenteerden aan investeerders.

Per jaar ontstaat 20 miljoen ton e-waste, onder meer door afgedankte laptops. Deze laptops worden aan ‘einde van hun levensduur’ vernietigd, gerecycled of krijgen een tweede leven in ontwikkelingsprojecten. In een circulaire economie bestaat er geen afval. Hoog tijd voor een nieuwe aanpak. Studenten werden uitgedaagd om met een revolutionair plan te komen.

De wedstrijd bestond uit een dragon’s den waarin de studenten hun businessplan konden pitchen. De Provincie Utrecht stelt 1.000 oude laptops en een geldprijs van €1.000 beschikbaar voor het studententeam met het beste plan. SiSo zit bij de laatste 3 geselecteerde teams en hun dragons:

SISO, het bedrijf dat eerder het Recover-e® programma heeft opgezet, wil samen met studenten van de Universiteit Utrecht computerles aanbieden aan ouderen. Student Livio Bod: “Mijn oma kan niet meer bankieren. Banken sluiten hun kantoren en internetbankieren snapt ze niet. Tegelijk zijn ouderen een risicogroep voor cybercriminelen en kampen ze met eenzaamheid. Daar hebben wij een oplossing voor bedacht.”

Computerles voor ouderen is niet nieuw, maar anders dan bij de meeste lessen krijgen de ouderen hun laptop uit de les mee naar huis. Zo voorkomt SISO dat ouderen thuis niet snappen wat ze op de cursus hebben geleerd omdat de computer er net weer anders uitziet. De cursus is inclusief maandelijks onderhoud en opfrislessen.

Alle bovenstaande plannen kunnen goed worden opgeschaald, met aanvoer van meer afgedankte laptops vanuit gemeenten en provincies. Dit plan kan makkelijk worden ingevoerd in andere gemeenten en provincies. Zo kunnen straks duizenden studenten en ouderen gebruikmaken van het wereldwijde web.

De komende weken werken de studententeams en bedrijven hun businessplan uit. Op 24 januari tijdens het event Circulair Innoveren in het Volkshotel Amsterdam wordt bekend wie de 1.000 laptops en €1.000 wint. De dragons den is onderdeel van de Circulaire Laptop Challenge en een initiatief van Nederland Circulair!

Meer weten? Neem contact op met Derek Wilson: d.wilson@mvonederland.nl